Gimnazijalac iz Pariza

U srijedu, 13. novembra, na dan kada obilježavamo dva vijeka Njegoša, Gimnaziju je posjetio g-din Boris Vukobrat, bivši gimnazijalac čiji se poslovni uspjeh i riječ cijene od Pekinga, preko Moskve, sve do Pariza u kome decenijama i živi.

Obožavao profesora Nakinvstglvn492-6620516ća

O našem bivšem đaku Borisu Vukobratu, njegovom životu, školovanju, izuzetnom poslovnom uspjehu i političkom angažmanu, nije lako u dvije-tri riječi. Za priču o njegovoj petrohemijskoj kompaniji ”Koperšim” (Copechim), o poslovnim uspjesima i političkim projektima, o uticaju u mnogim evropskim, pa i vanevropskim prijestonicama, trebalo bi mnogo vremena i prostora, a mi ćemo za ovu priliku samo dodati da je g-din Vukobrat nosilac najviših francuskih odlikovanja, da je bio kandidat za Nobelovu nagradu, da je – zajedno sa Butrosom Butrosom Galijem, Đovanijem Anjelijem i Francuskom akademijom – osnivač Frankofonskog univerziteta (L’Université Senghor) u Aleksandriji, te da je jedan od osnivača i počasni predsjednik Asocijacije nevladinih organizacija jugoistočne Evrope – CIVIC. Povrh toga, od 1992. godine osnivač je i predsjednik Fondacije za mir i rešavanje kriza. Više o životu i radu gospodina Vukobrata možete naći na sajtu www.fondmir.com.  Osim poslovnih tema i veoma korisnih projekata koji su pred nama, zanimljivo je bilo slušati uspomene g-dina Vukobrata na gimnazijske dane, na zgode i nezgode, a posebno o onovremenom profesoru latinskog jezika, legendarnom Ivi Nakiću. Ovaj đak je toliko obožavao profesora da ga je pozvao u goste u Pariz, a o tom putovanju, ”kraljevskom” dočeku, uživanjima u visokom pariskom društvu, profesor Nakić je sve do odlaska na onaj svijet pričao sa posebnim sjajem u očima. (O profesoru Nakiću, filmu o njemu… još će biti riječi). Iako je, sticajem okolnosti, Banju Luku napustio prije mature (maturirao je u Jedanaestoj beogradskoj gimnaziji), g-din Vukobrat ima posebnu emociju prema našoj školi. To je potvrdio kada je sa radošću prihvatio da se upiše u članstvo “Gaudeamusa – Društva za njegovanje tradicije Gimnazije Banja Luka”.

Strategijom do uspjeha

U društvu g-dina Vukobrata, Gimnaziju su posjetili Mirjana Prljević, Milan Perduv i Ranko Risojević. Mirjana Prljević, savjetnik za strateško pozicioniranje, izvršni je direktor Fondacije gospodina Vukobrata i predsjednik Energetskog inovacionog centra TESLIANUM iz Beograda. I ona je nastanjena u Parizu, a poklonila nam je 10-ak jedinstvenih knjiga, među kojima izdvajamo njen bestseler ”Strategija pozicioniranja kao ključ uspeha”, koja je sa srpskog prevedena na francuski, engleski, ruski, turski i kineski jezik. O kakvom interkontinentalnom autoritetu i ličnosti je riječ, možda ponajbolje ilustruje jedan detalj: Mirjana Prljević bila je na naslovnoj stranici najuglednijeg ekonomskog časopisa u Aziji “The Far East Economic Pictorial” a intervju sa njom dat je na čak 12 strana. O svemu tome i još mnogo više možete pročitati na njenom sajtu www.prljevic.com. Sa g-dinom Milanom Perduvom, tvorcem našeg ekonomskog čuda zvanog ”Slateks”, koji je danas dirketor istoimenog Gerontološkog centra u Slatini, dogovorili smo posebnu saradnju, pa ćemo i o tome i o njemu uskoro opširnije. Glavnog ”krivca” za ovu posjetu, g-dina Ranka Risojevića, književnika i nekadašnjeg profesora u Gimnaziji ne treba posebno predstavljati, ali mu valja iskreno zahvaliti što je po ko zna koji put pokazao da je veliki i iskreni prijatelj Gimnazije.

Preuzeto sa sajta - http://gimnazijabanjaluka.org/Novosti.aspx?id=492&lat=1

Z. P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>